Ana içeriğe atla

İçimden Kuşlar Göçüyor / İnci ARAL

Bu yazıyı yazarken sevinç ve hüznü bir arada yaşıyorum. Sevinçliyim, çünkü bundan üç yıl kadar önce amaçladığım bir şeyi gerçekleştirdim. Hüzünlüyüm, çünkü amacım olan ARAL'ın tüm yayınlanmış kitaplarını okumaktı. Umarım İnci ARAL, beni ve diğer okurlarını fazla bekletmez, çalışmakta olduğunu yayınevinden öğrendiğim son romanını bizlerle paylaşır yakın zamanda.
İçimden Kuşlar Göçüyor, anı-roman olarak nitelendirilmiş. İnci ARAL'ın yaklaşık 10 yıllık bir yaşam diliminde yaşadıklarından oluşuyor. ARAL'ın tutkulu okurlarından olan bir blog yazarı, günlük hayatını yazsa okurum, diye yazmıştı. ARAL, İçimden Kuşlar Göçüyor'da bunu yapmış sayılabilir. Bana kalırsa, UNUTMAK / ANLAR, İZLER, TUTKULAR / YAZMA BÜYÜSÜ kitaplarının devamı, tamamlayanı olarak değerlendirilebilir bir bakıma.
Ancak, kendi yaşadıklarını anlatırken gene çok değerli bir şey yapıyor İnci ARAL. O da, kadın gözüyle menapozu anlatıyor. Kadınların fizyolojisi gereği yaşadığı ve nedense pek üzerinde durulmayan bu hormon dengesini alt üst eden süreci kendi yaşadıkları üzerinden anlatıyor. Bu süreçte karşı cinse ilgi, hayata bakış, ölüm, aşk hepsi ARAL'ın güçlü kaleminden okuyucuya yansıyor.
Sıradışı bir çocukluk geçirmiş İnci ARAL. Kitaplarının tümüne yansıyan bir duygu durumunun sebebi bu belki de. Bu duygu durumunu benim gibi birisinin tarif etmesi olanaklı değil. Bunu yapmaya benim kalemim yetmez. Ancak ARAL'ın tüm kitaplarını okuyan bir okuyucusu olarak şunu söyleyebilirim, ARAL okumak bana iyi geliyor. Çok sordum nedenini ve sonunda bulduğum yanıt şu oldu. Cesur bir yazar İnci ARAL. Hem tarz / üslup denemelerinde, hem konu seçimlerinde. Bugünlerde demokrasi havarisi kesilmek kolay iş. Mesele 1980 darbesinin etkilerinin en yoğum yaşandığı günlerde ARAL'ın yazdığı öyküleri yazmak. Kıran Resimleri gibi Maraş olaylarını konu alan kitabın yayın tarihine bakın ya da Uykusuzlar adlı öykü kitabının yayın tarihine.
Her alanda bir klik, bir iktidar oluşmuş durumda ülkemizde. Bu kliği kırmak kolay değil. ARAL'ın kendini anlattığı kitaplarında bu durumdan çok muzdarip olduğunu okudum. Benzer serzenişleri Ayşe KULİN, Adalet AĞAOĞLU da yaşamış. Kimse sahip olduğu "iktidar"ı paylaşmak istemiyor. Aslında edebiyat gibi "tüketici"si genel "tüketici"ye göre daha "okumuş" daha "bilinçli" olan bir mecrada bu "iktidar"ın pek etkili olmaması gerektiğini düşünüyor insan ilk başta. Ancak bu noktada Kaan Arslanoğlu'nun Yanılsamanın Gerçekliği serisini hatırlıyorum ve anlıyorum. Sorun insanda. İnsanın yetersizliğinde. İnsanın ortalamasının durumunda.
Bu kadar uzun bir kitap notu hazırlamamıştım bu güne kadar. Bu biraz özel oldu. Sadece 18. kitabın değerlendirmesi değil yaptığım. Bir yerde ARAL'ın tüm kitapları üzerine bir not olunca uzadı. Umarım, kısa bir süre sonra ARAL'ın son romanı diye bir yazı ile bloğuma not düşerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...