Ana içeriğe atla

Video Yardımcı Hakem Uygulaması hakkında merak edilenler

güllaç günlerinin bitmesine az kaldı
Ülkemizin gündemi seçim olsa bile dünya, 4 yılda bir düzenlenen futbol şölenine hazırlanıyor. Dünya Kupası, yayıncılık sektörünü de heyecanlandıran bir etkinlik. Hem tüketici elektroniğinde (televizyon - uydu alıcısı) hem de yayın zincirinde hareketlilik başlıyor. Bu sene, diğerlerinden farklı bir uygulama girecek hayatımıza: Video Yardımcı Hakem (İngilizce kelimelerin baş harfleriyle VAR:Video Assistant Referee)

Hawk-Eye (şahin göz) adlı bir teknoloji şirketi, Rusya'da düzenlenecek organizasyonda VAR'ın kalbinde yer alacak. "Kalbinde yer alacak" ifadesini özellikle kullandım. Çünkü VAR, birden fazla uygulamayı içeren bir paket. FIFA'nın sayfasında yer alan bilgilere göre Crescent Comms (ses) and Hawk-Eye Innovations (video) ve Gol-Çizgisi Teknolojisi (GLT): Hawk-Eye Innovations. VAR'ın üç bileşeninin ikisinin üreticisi Hawk-Eye. Unutmadan ekleyeyim, Hawk-Eye Sony tarafından satın alınmış. Şirketin hikayesini merak edenler buraya bakabilir.
fotografın yazıyla ilgisi yok demeyin. bayram yaklaşıyor :)

VAR ne iş yapacak?
Öncelikle maçın her anına ilişkin kararlar vermeyecek. VAR'ın işleri:
  • Gol, 
  • Penaltı, 
  • Kırmızı kart 
  • Kimlik tespiti (kart gören oyuncunun numarasının kaydı)
VAR nerede olacak?
Soru saçma gibi görünebilir. Hakem nerede olacak, elbette stadyumda diye düşünebilirsiniz. Ancak, işin aslı hakemler Moskova'da yayın merkezinde olacaklar. Maçların oynanacağı kent ve statlardan görüntüler fiber optik kablolar ile bu merkeze taşınacak. 

VAR'ın da yardımcıları olacak mı?
Video yardımcı hakemin de yardımcıları olacak.  Ekip bir VAR ve 3 AVAR'dan oluşuyor. VAR dörde ayrılmış monitörü izleyecek. Ekibin koordinasyonu, maçın hakemiyle iletişim de VAR'ın görevleri arasında. AVAR1 ana kamerayı takip edecek. AVAR2, ofsayt pozisyonlarından sorumlu. AVAR3 ise ekranda gösterilen yayını takip edecek. AVAR2 ve VAR arasında ofsayt pozisyonlarındaki iletişimi de AVAR3 halledecek.

Peki kaç kamera ile izlenecek maçlar?
İşin bu boyutu belki herkesi meraklandırmaz. Ancak okuyucularımın bir bölümünün sektörden olduğunu düşünerek ve hatta umarak, bu konuda da bildiklerimi yazayım: VAR ekibi 33 yayın kamerasına erişebilecek. Bu 33 kameranın 8 tanesi süper slow-motion 4 tanesi ultra slow-motion. Buna ek olarak, sadece VAR ekibinin görebileceği iki ofsayt kamerası da olacak. 

Herşey, futbolun daha eğlenceli olması için...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...