Çarşamba, Mayıs 18, 2016

Ankara'da kalesinin eteğindeki sürpriz: Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Kentlerin tarihi turistlik mekanları hep "eski kent" olarak adlandırılan bölgeleri olur. Ankara'nın eski kent merkezi elbette Ulus semti ve özellikle kale civarı. Hisar mahallesi olarak geçiyor sanırım resmi adı. Burcunda bayrağımızın dalgalandığı alan dışında kale, ziyarete açık. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Müzesi ve Erimtan Müzesi'nin ardından kale civarında bir müze daha var artık: Gökyay Vakfı tarafından inşaa edilen eski Ankara evi mimarisine sahip bir binada hizmet veren Satranç Müzesi


Akın Gökyay'ın adını duyan çok yoktur belki. Ancak Nurus desem, özellikle ofis mobilyaları diye de eklesem bir çoğunuz biliyorum diyecektir. Akın Gökyay, Nurettin Usta'nın damadı. Ankara Sanayii Odası'na kayıtlı ilk kadın sanayici olan Birten Gökyay'ın eşi. Bu bilgileri Nurus'un web sayfasından öğrendim. Akın Gökyay'ın 1975 yılında başlayan satranç takımı toplama tutkusunun sonucu bugün Altındağ Belediyesi binasının hemen arkasında yer alan müze ile sonuçlanmış.

Müzede 103 ülkeden toplanmış, farklı malzemeler kullanılarak üretilmiş 565 adet satranç takımı sergileniyor. Müzenin hizmet verdiği binayı da müzeyi Ankara'ya kazandıran Gökyay Vakfı yaptırmış. Satranç takımının da koleksiyonu olur mu demeden önce müzeyi gezmenizi öneririm. Bush ve Saddam Hüseyin'in piyonlar olarak temsil edildiği bir takımdan Çanakkale savaşının iki cephesinin temsil edildiği takıma, masal kahramanlarından ünlü binalara, mitolojik kahramanlardan modern tasarımlara kadar onlarca farklı türde takımlar var. Bu 565 takım, ki koleksiyona yeni parçalar da katılıyor bir yandan öğrendiğim kadarıyla, türlerine göre ayrılarak iki katlı müzenin salonlarını doldurmuş. 
yazının devamına tıklarsanız daha fazla takımın fotografını ve ek bilgileri de görebilirsiniz










Müzenin içerisinde, Ankara evinin avlusunda yer alan, keyifli bir kafe ile satış mağazası da yer alıyor. Pelit pastaneleri tarafından müze için özel üretilen satranç takımı şeklindeki çikolata, ilginç ürünlerden. Ne kadar pratik olur, elinizi dokunduğunuzda erimeye başlaması beklenilen çikolatadan bir takım ile satranç oynamaktansa takımı doğrudan yemek daha keyifli olur sanırım. 

Pazartesi günü ve kimi bayramlar / özel günler dışında 10-12.30 ile 13.30 - 18 saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye ulaşmak için en mantıklısı toplu taşıma araçlarını tercih etmek olacaktır. Ulus'a neredeyse her semtten otobüs / dolmuş var. Ankara'nın doğu tarafındaki semtlerinden kalkan dolmuşlar, Bentderesi'ne doğru ilerlerken Hamamönü'nden geçerler. Hamamönü'nden Altındağ Belediyesi binasına doğru gelirken dolmuştan indip Belediye binasının yanından kaleye doğru çıkan dar geçitten geçtiğinizde müzeyi sağınızda göreceksiniz. Yazıdaki fotograflara baktığınızda, bölgeyi bilenlerdenseniz, müzenin yerini tahmin edebileceğinizi umuyorum. Bir başka yol tarifi de Ankara kalesi yönünden vereyim. Kalenin içini dolaştıktan sonra Koç müzesi olarak hizmet veren hanın yanından aşağıya doğru bir yokuş iner. Samanpazarı'na doğru inen bu yokuşun sonunda Altındağ Belediyesi binasına doğru ilerlerseniz müzeyi solunuzda göreceksiniz. 

Müzenin iletişim bilgileri şöyle:
http://www.gokyaychessmuseum.org/
Haman arkası Sakarya Mah. Basamaklı Sok. No:3 06230 
Altındağ / Ankara
tel: 0 312 312 13 04

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.