Ana içeriğe atla

Bilişim 06, Ankara

Türkiye Bilişim Derneği'nin düzenlediği Bilişim Kurultayları dizisi bir süredir yapıldığı yılın adıyla anılıyor. Bilişim 05'ten sonra bu yıl adı Bilişim 06 oldu. Oldukça üst düzey katılımın olduğu sunumlar, Avea'nın Ankara'ya taşıdığı üniversite öğrencilerinin cıvıltısı, eski arkadaşlar derken keyifli bir hafta oldu benim için.
Öncelikle Google Türkiye Genel Müdürü'nün sunumundan, kendimce öne çıkan bir iki bilgiyi paylaşayım değerli okuyucularımla. Bir google hizmeti olan bloggerın (yani bu sayfaları okumanızı sağlayan blog hizmet sunucusu) kota sınırlaması olmadığını öğrenerek sevindim. Eskiden gene ücretsiz olan başka sunucularda sayfa oluşturan birisi olunca burada da sınırlama olabileceğini düşünüyordum. Neyse ki endişe etmeme gerek kalmadı. Bir başka altı çizilmesi gereken açıklama ise YouTube'ün alınması ile ilgili yapıldı. IP üzerinden video yayıncılığı ile ilgilenildiğinin göstergesi olarak düşünüldüğünde YouTube için ödenen bedelin yüksek olmadığı dile getirildi. Olaya böyle bakınca işin boyutu değişiyor elbette. IP üzerinden televizyon yayını ile yakından ilgilendiğim için, google gibi bir devin bu işle ilgileniyor olması heyecan verici.
Symantec Teknik Müdürü Burak Sadıç'ın sunumu ise iki yönden önemliydi. Burak Bey, okuldan dönem arkadaşım ve uzun zamandır görüşmüyorduk. Bu vesile ile karşılaşmamız hoş bir sürpriz oldu. Ayrıca Symantec'in güvenlik ile ilgili ürünlerini tanıma şansına eriştim. Norton antivirüs yazılımının yeni sürümünün sistemi daha az yavaşlatacağı açıklandı sunumda.
Serdar Kuzuloğlu'nun yönettiği panel sayesinde yazılarını takip ettiğim Kuzuloğlu'nu dinledim. Panelin katılımcılarının önemli bir bölümü sis yüzünden Ankara'ya ulaşamamış olsa bile yerlerine katılanlar da oldukça önemli konulara değindiler. Özellikle 3. nesil ile ilgili ihale süreci, bu nesli pas geçip 4. nesil için arge faaliyetlerinin öne çıkartılması, iletişimdeki yüksek vergiler ve benim sorumla tartışılan Türkçe içerik eksikliği görüş bildirilen konular arasındaydı.
Bu gün ise Medya konulu bir panel var. Onunla ilgili izlenimlerimi de ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım.
Bir iki cümle de Sheraton için söylemek gerekiyor. Birden çok salonda gerçekleştirilen benzer konferanslarda salonların bir kısmı yetersiz özelliklerde olur. Ya küçüktür, ya havalandırması çalışmaz. Ancak Sheraton, tüm salonlarıyla benden tam puan aldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...