Ana içeriğe atla

Sayısal karasal televizyon üzerine uçuşan fikirler

Sapanca, 2019
Teknolojinin gelişmesine paralel olarak, her sektörde, büyüklü küçüklü dönüşümler meydana geliyor. Televizyon yayınlarının dağıtımı da teknolojik gelişmelerden nasibini aldı. Ülkemizde televizyon yayınlarına ulaşım için kullanılan ortam, %90 civarında pay ile, uydu. Kablo TV şebekesi ve IP'nin payı ise kabaca %10. Uydu şebekesine bu kadar bağımlı olmanın doğurabileceği sakıncaları yaşayarak gördük. Yayınların verici istasyonlarına fiber kablolar kullanılarak iletildiği bir sayısal karasal televizyon yayını şebekesi, uydu bağımlılığı sorununu ve ülkemizin yayın güvenliği sorununu çözecektir. 
Lale Butik Otel / Sapanca
Yazının devamını okumadan önce sayısal karasal televizyon nedir sorusunun en anlaşılır dille yanıtını vermeye çalıştığım iki yazımı okumanızı öneririm:
Sayısal karasal televizyon yayınının epey ayrıntılı bir geçmişi var ülkemizde. DVB-T ve MPEG 2 olarak başlayan maceramız DVB-T2 MPEG 4 ve son olarak DVB-T2 HEVC haline geldi. Bu kısaltmalar ne anlama geliyor, bunlardan bize ne diyebilirsiniz. Sizi / bizi ilgilendiren, bugün için, dünyadaki en gelişmiş sayısal karasal televizyon yayını şebekesini kurabilir ülkemiz. 
Peki Digital Terrestrial Television (DTT) şebekesi kurmalı mıyız?
Eymir Gölü / 2019
Epey zor bir soru. Sorunun zorluğu, günün tarihinden kaynaklanıyor. DTT şebekeleri kurulması, Avrupa genelinde 2015 gibi tamamlandı. Çoğu ülkede bu tarihten de önce. DTT için kullanılan frekans bandı, mobil şebeke operatörlerinin de talip olduğu 470 - 960 MHz bandı. Hal böyleyken ve mobil şebekenin yarattığı ekonomi, yayıncılık dünyasına kıyasla çok daha büyük olunca, yayıncıların kullanacağı bant, üst sınırdan tırtıklanmaya başlandı. 2015 yılında yapılan World Radiocommunication Conference (WRC) sonnuç bildirgesine göre WRC 2023'te 470 - 960 MHz bandının tümünün kaderi yeniden belirlenecek. Avrupa Komisyonu 470-790MHz bandının 2030 yılına kadar yayıncılarda kalmasını istiyor. Bu konuyla ilgili, 2015-4 tarihli bu raporu okumanızı öneririm. Komisyonun bahsettiğim kararına ise buradan bakabilirsiniz.
Uzun paragrafın kısası bugün ihaleye çıksak ve lisansları dağıtsak, DTT için ömür 2030'a kadar. Yani elimizi çabuk tutmalıyız.
DVB-T2 kurmasak da 5G üzerinden yayın iletsek?
İlk başta kulağa çok mantıklı gelen bu öneri, ayrıntılara bakınca, pek olanaklı görünmüyor. Öncelikle DVB-T2, senelerdir kullanılan ve oturmuş bir teknoloji. Verici tarafı alıcı tarafı stabil, düzgün ve sorunsuz çalışıyor. 5G ise henüz standartları geliştirilen ve tamamlanmamış bir teknoloji. Temelde mobil iletişim için tasarlanıyor. Yayıncılık (broadcast), bugüne kadar yapılan standartlaşma çalışmalarının gündeme aldığı bir konu değil. eMBMS olarak bilinen ve küçük bir bölgeye aynı içeriği multicast olarak iletmekte kullanılan teknoloji, broadcast haline dönüştürülür mü sorusu henüz yanıt bulmuş değil. 
Uzun yazının sonucu ne diyorsun?
Konuyu senelerdir izleyen ve güncel gelişmeleri takip etmeye çalışan bir mühendis olarak, vakit geçirmeden bir DVB-T2 ana omurgasını kurup, en azından büyük kentlerin tümünü DTT ile tanıştırmamız gerekiyor. Bunu yaparken 5G ve 5G üzerinden yayın iletimi konularında araştırma ve geliştirme çalışmalarında bulunmamız, bu teknolojide öncü ülkelerden birisi olmamızı sağlayacaktır. Ulusal yayın dağıtım güvenliğinde maliyet hesabı yapmak pek doğru değil kanımca. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...