Ana içeriğe atla

Beşiktaş - Trabzonspor Ekim 2022

Geçen günlerde futbol yazıları başlasın diyerek duyurusunu yaptığım yeni etiketin ikinci yazısıyla karşınızdayım. 

Baştan söyleyeyim, futbol ile ilgili bilgim, bu yazıyı okuyanların büyük çoğunluğundan azdır. Bu yüzden yazıyı okumak için vaktinizi harcayıp, sonra bana kızmayın. Belki ilerleyen haftalardaki yazılardan başlayabilirsiniz okumaya.

Bu hafta Beşiktaş Trabzonspor maçı ile ilgili yazacağım. Çünkü 90 dakikasını ve ardından bir kaç kez geniş özetini izlediğim tek maç o. 

Öncelikle her iki takıma da teessüflerimi sunayım. Ülkemizde şampiyonluklar yaşamış iki köklü kulübünün karşılaşmasının daha seyir zevki yüksek bir 90 dakika sunmasını beklerdim. Gelelim maça, Beşiktaş'ın kendi seyirci ve saha avantajını kullanarak maça hızlı başladı. Trabzonspor ise gerek Monako maçının yorgunluğu gerekse deplasmanda oynamanın getirdiği koşulları kabullenmiş bir görüntü veriyordu. Bir korner organizasyonu ile Beşiktaş'ın neredeyse tüm oyuncuları ceza sahaları içindeyken bomboş kafa vuruşu sonucu Trabzonspor öne geçti. Yan toplarda savunmanın yerleşimi konusunda, sanırım tüm takımlarımızın bir zaafı var. Kale ön direğinde bir savunmacı dikilmesinden tüm oyuncuların ceza sahasına doldurulmasına kadar bir takım gariplikleri neredeyse her maçta görüyoruz. Oysa, futboldan pek de anlamayan bendeniz bile bu işte bir yanlışlık olduğunu farkediyor. 16. dakikada kazanılan yeni kornerde kalecinin kucağı yerine köşe hedeflense 2-0'ı yakalamak işten bile değildi. 

Beşiktaş baskılı oynuyor gözükse de pozisyona girmekte zorlandı. Gole kadar tek net pozisyon 23. dakikada geldi. Pozisyonun başında Uğurcan, ardından ise boş kale yerine dağlara topu gönderen Dele Alli başarılıydı.  Elbette olaya bir Trabzonsporlu olarak bakınca Dele Alli'yi başarılı gördüm. İlk gol, deyim yerindeyse, göstere göstere geldi. Trabzonspor, savunmadaki hatalı yerleşiminin cezasını 1-0'ı koruyamayarak ödedi. 33. dakikada savunmanın hatasını iyi değerlendiren Trabzon bir kez daha önce geçti. 

İkinci yarının başlarında 58. dakikada, gene Beşiktaş savunmasının hatası sonucu kazanılan topu iyi değerlendirse, Trabzonspor belki de maçı kopartacak skora ulaşacaktı. Ancak kötü son vuruş buna engel oldu. 69. dakikada Beşiktaş'ın beraberlik golü geldi. Ben teknik direktör olsam, bu golü savunma oyuncularıma defalarca izletirdim. Beşiktaş'ın orta yaptığı anda ceza sahasında 3 hücum, 6 savunma oyuncusu var. Organize atak yapan ve yenik durumdaki Beşiktaş'ın neden ceza sahasında 3 futbolcusu var sorusunu bir kenara koyup olaya Trabzonspor açısından bakarsam, topa kafa vurma olasılığı bulunan iki kişiyi 6 kişi ile savunamamanın mantıklı bir açıklamasını yapmak zor. 

Son olarak, yorgunluk ve deplasman koşulları altında Beşiktaş gibi zorlu bir rakipten bir puan ile dönmek elbette başarı. Ancak, ilk 45'i bir farkla da olsa önde bitirdikten sonra ikinci yarıya top hakimiyeti yüksek bir kaç oyuncu değişikliği ile başlayıp galibiyeti koruma şansı yok muydu diye sormadan edemedim. 

Umarım bu ilk yazımda beklentilerinizi karşılayabilmişimdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...