Ana içeriğe atla

eyt, beklentiler, gerçekler

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik yasa değişikliği TBMM'de görüşülmeye devam ediyor. Bu yazıyı yayınladığım 4 Şubat cumartesi sabahı itibariyle komisyon aşaması da geçildi. Önümüzdeki salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.  Çalışma hayatına 1993 senesinde başlayan birisi olarak, beni de yakından ilgilendiriyor bu yasa.

Üniversiteyi bitirdiğim seneden bu yana, neredeyse kesintisiz süren çalışma hayatımın sonuna mı yaklaşıyorum? Yanıtını Türkiye'de yaşayan herkes verebilir aslında. Elbette hayır. Keşke bizim ülkemizde de emekliler, emekli maaşı ile farklı ülkelerde tatil yapabilse, hatta İtalya'nın ya da İspanya'nın Akdeniz kıyılarındaki şehirlerine yerleşip oralarda yaşamlarını sürdürse. Hayal gibi geliyor kulağa değil mi? 

Ne yazık ki günden güne artan fiyatlar, zaten zor olan geçimi olanaksıza doğru eviriyor. Bu yüzden emekli olursam düşecek aylık gelirimi hesabedince, ya yeni bir iş bulmam gerekecek ya da emeklilik kararını gözden geçirmem. 

Geçenlerde üniversiteden mezun olduğumda ilk aldığım maaş acaba kaç asgari ücret ediyordu diye merak ettim. O zaman aldığım maaşı, internetten bulduğum dönemin asgari ücretine böldüm. Aynı işlemi güncel maaşım ve bugünün asgari ücreti ile de yaptım. Sonuçta arada 25 senelik deneyim olmasına karşın işe ilk başladığımda aldığım ücretin bugün aldığım maaştan yüksek olduğunu gördüm. 

Bu sonucu iki şekilde yorumlayabiliriz sanırım. İlk yorum, ülkemizde asgari ücretin mühendis maaşlarına kıyasla daha fazla yükseldiği, ikinci yorum ise kariyer planlamamda yaptığım hatalar sonucu bugün almam gerekenin altında olduğu. 

Benim ulaştığım sonuç iki yorumun da haklılık payı içerdiği yönünde. Asgari ücretin dolar karşılığı grafiğini çizdirince, seneler içinde dolar cinsinden asgari ücretin yükseldiği görülebiliyor. Bu grafikler elbette asgari ücretin görece arttığını gösterirken, mühendis maaşlarındaki artış ile asgari ücretteki artışı kıyaslayan bir bilgi içermiyor. Dönem arkadaşlarım ile konuştuğumda ise ikinci yorum da doğru görünüyor.  

Fotoğrafı, Instagram hesabımda paylaşırken #EYT kararını duyunca ben diye not düşmüştüm. Sanırım yere inmiş hâlimi de fotoğraflayıp, emekli maaşını öğrenince ben diye paylaşmalıyım. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...