Kaknüs yayınlarından çıkmış Montessori eğitimi ile ilgili bir kitap Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Kitabın anlattığı Montessori eğitiminin felsefesine pek uygun düşmeyen bir isim seçilmiş gibi geldi bana. Bu yanlış ve bence itici isim, çevirmenden ziyade Seldin'in hatası gibi görünüyor. Kitabın orijinal ismi: How To Rise an Amazing Child? Montessori'de kim diyenler için kısacık bilgi aktarıp ayrıntılar için bir iki bağlantı adresi vereyim.
Maria Montessori 1870-1952 yılları arasında İtalya'da yaşamış, zamanın bir çok olanaksızlığına karşın mücadele ederek tıp doktoru olmuş ve kendini çocukların erken yaştaki eğitimine adamış bir bilim insanıdır. Mussolini faşizmi döneminde ülkesinden ayrılmak zorunda bırakılan İtalya'nın ilk kadın doktoru, kadın hakları için verdiği mücadeleler ile de anılır. 1952 yılında vefatının ardından 1898 doğumlu oğlu Mario, Montessori eğitiminin yaygınlaştırılması, sistematikleştirilmesi ve sürdürülmesi için çalışmış. Yeniliklere açık, yaratıcı beyinlerimizin ezbere dayalı, deneye ve sorgulamaya kapalı eğitim sistemimizle köreltildiğini düşünen birisi olarak farklı eğitim yaklaşımlarının olduğunu öğrenmek heyecanlandırdı.
Kitabın yazarı Tim Seldin, Montessori Vakfı Başkanı. Kitap 6 bölümden oluşuyor. Niçin Montessori, felsefenin temel ilkelerini anlatıp ilk 6 yılın çocukların hayatındaki önemini vurguluyor. Duyularla keşfedilme, bırak ben yapacağım, sevgi saygı ve huzur, dışarıdaki dünyayı keşfedin, öğrenmek için en iyi zaman diğer 5 bölümün başlıkları. Bölüm başlıkları, içerikleri hakkında bilgi veriyor aslında. Kitap, çocuk odasının düzenlenmesinden oyunlara, eğitim materyallerini evde hazırlamaya kadar bir çok pratik bilgi içeriyor. Tuğba Işık Ercan tarafından dilimize kazandırılmış. Hemen her sayfasındaki fotograflar ile kolay ve keyifli okunuyor. Tercüme sırasında, fotograflardaki çocuklara Türkçe isimler konulması komik olmuş.
Kitaptan öğrendiğime göre, Montessori isminin kullanımına yönelik herhangi bir kısıtlama yokmuş. Lisans, isim hakkı, akreditasyon gibi işlemlere ihtiyaç duymadan açtığınız okulunuza Montessori okulu diyebiliyormuşsunuz. İnternette kısa bir araştırmadan sonra Ankara ve İstanbul'da Montessori ismini kullanan okullar olduğunu gördüm. Bu okullar arasında dikkat çekici olduğunu düşündüğüm iki tanesinin bağlantısını yazının sonuna ekledim. Birisi Ankara'da: Sihirli Bahçe, diğeri İstanbul'da: veli insiyatifi ile kurulan Montessori Okulu. İlkokul öncesi eğitim kurumu her ikisi de. Zaten anladığım kadarıyla Montessori'nin üzerinde çalıştığı yaş grubu da 0-6. Konu ile ilgili yazılmış en kapsamlı Türkçe yazılmış kaynak Emel Çakıroğlu Wilbrandt'ın kaleme aldığı Çocuk Eğitim Sanatı. Bu kitap, okunacaklar sırasının başına yerleşti. Montessori eğitimi konusunda yapılmış akademik çalışmaları Yüksek Öğretim Kurumu'nun web sayfasındaki tez arama motorunu kullanarak görebilirsiniz. 2005 yılında H. Eylem Korkmaz'ın Montessori Metodu ve Montessori Okulları: Türkiye'de Montessori okullarının yönetim ve finansman bakımından incelenmesi başlıklı yüksek lisans tezi ilgi çekici.
Yazının içerisinde bahsettiğim bağlantılar aşağıda:
Maria ve Mario Montessori ile İngilizce:
Montessori ile ilgili İngilizce:
Ankara'daki Sihirli Bahçe:
İstanbul'daki veli insiyatifi ile oluşturulmuş okul:
bir de Alternatif Eğitim Derneği:
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.