kızımın çizgileri |
Ülkemizin kanayan yaralarından birisidir sanırım, yabancı dil öğrenmek. Onlarca kurs, yüzlerce kitap, saatlerce ders ve sonuç: anlayan (en azından anladığını düşünen) ve konuşamayan kişiler...
Bir yerlerde bir sorun olduğu kesin, ama nerede?
Farklı zamanlarda, 3 kez Fransızca kursuna gittim. İlk seferin ardından, aslında bir temel bilgim olmasına karşın, her seferinde en baştan başladım, hiç bilmiyormuşum gibi. Ne yazık ki kurslarda öğrendiklerim kalıcı olamadı. Şimdilerde, 70 gündür, her sabah DuoLingo ile çalışıyorum. Ücretsiz ve arada çıkan reklamlarla devam eden sürümünü kullanıyorum. Eminim farklı online dil kursları da vardır. Online platformda, kurslarda olmayan ne var diye düşününce bir kaç şey tespit ettim. Belki sizlerin de işine yarar diye paylaşıyorum:
- Yabancı dil öğrenmek, sürekli ve kesintisiz tekrar gerektiren bir süreç. Kurslar, sadece haftanın belli günleri, bir kaç saat için ve çoğunlukla, günün en yorgun olunan akşamlarında oluyor.
- Fiil çekimlerini öğrenmek için fiili ve özneleri alt alta yazıp ezberlemek pek bir işe yaramıyor, en azından ben yararlı bulmuyorum. Fiillerin farklı kişilerle çekimlerinden oluşan cümlelerde kullanımını gördükçe bunları akılda tutmak daha kolay.
- Gramer kuralları ile kelime bilgisini eş zamanlı ilerletmek gerekiyor. Kurslar, özellikle kelime bilgisini tekrarlamak için yeterli süre ayıramıyor.
- Derse gidip gelirken geçen süreyi de düşününce kurs için ayırmanız gereken vakit epey fazla aslında. Bu vakti, kendi istediğiniz yerde ve zamanda, istediğiniz sürece online platformlara ayırmak daha mantıklı.
- Online platformların en büyük sorunu, özellikle ücretsiz olduklarında, motivasyon eksikliği. Her gün düzenli yapılması gereken dil çalışmalarında, bu düzenliliği sağlayacak bir havuç gerekiyor çoğu kişi için.
- DuoLingo'da bu iki şekilde sağlanmış. İlki, aralıksız kaç gündür çalışma yaptığınızı gösteren sayaç. Günlük belirlediğiniz hedefi tutturursanız, bu sayaç bir ilerliyor. Bir gün boşluk verirseniz ise sil baştan başlamanız gerekiyor. Diyeceksiniz ki sil baştan başlasam ne olacak? Ancak, genelde diyemiyor insanlar, nedenini bana sormayın. Psikoloji-sosyoloji.. Bir açıklama vardır sanırım :)
- İkinci yöntem ise haftalık sıralama. Bu sıralama, 50 kişilik liste üzerinden yapılıyor. İlk 10, bir üst lige, son 5 bir alt lige gidiyor. Elbette hem üst, hem alt ligin bir sınırı var. Bronz ile başlayan ligler, Gümüş-Altın-Yakut ve şu an benim olduğum Zümrüt'e kadar gidiyor. Aslında, yukarıda bir kaç lig daha var, ancak onların adını henüz bilmiyorum. İlerleyen haftalarda, o ligleri de görebilirim belki, yeterince fazla çalışacak vakit bulabilirsem. Şimdi bu üst ligde olmak, alt lige düşmek neden dert olsun ki diyenlerdenseniz, mantıklı bir yanıtım yok size. Ben, bu sıralamaların heyecanlandırdıklarındanım (Türkçe'deki en uzun kelimelerden birisini oluşturdum sanırım)
30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun!
Metin Bey ben de duolingo ile Fransızca öğreniyorum. Son günlerde sizinle yarışıyoruz. Bir İngilizce öğretmeni olarak bu sistemi çok beğeniyorum. Cevap verirseniz sevinirim. Can Tolun
YanıtlaSilKolay gelsin Can Hocam. Bu yazıyı hazırlayalı epey zaman oldu. Aslına yakında Duolingo deneyimime dair yeni bir yazı planlıyorum. Bugüne kadar hep başka yollarla öğrendiğim dilleri pekiştirmek için kullanmıştım Duolingo'yu. Bu kez Arapça öğrenmeye çabalıyorum. Alfabede epey ilerledim.
SilKıymetli yorumunuz için çok teşekkürler.