Ana içeriğe atla

yeni alacağınız televizyon yeni başlayacak sayısal karasal yayını ek cihazsız alacak mı?

Yandaki görsel Sony KDL-55HX850 model televizyona ait. Görseli, Sony Türkiye web sayfasında görüp yazımda kullandım. Bu model, başka bir çok markanın bir çok modeli gibi, DVB-T2 dahili alıcıya sahip. Peki bunun önemi ne derseniz yazının devamını okumanızı öneririm
Blogumu takip ediyorsanız, biliyorsunuzdur. Kasım 2013'te Ankara'da başlayacak sayısal karasal yayın, Mart 2015'te ülkemizde analog karasal yayın kalmayacak. 
Evlerimizdeki eski tüplü televizyonların içerisinde tuner adı verilen alıcılar mevcuttur. Bu alıcılar, televizyonumuzun anteni ile elde edilen işaretin ekranda görüntülenmesinde rol oynarlar. Eskiden sadece analog yayın olduğu için televizyonların içerisinde de sadece bu yayınları almaya uygun alıcılar konuluyordu. Analog kablo ve analog karasal yayın izleyen evlerde harici bir alıcı kutuya ihtiyaç duyulmamasının nedeni de buydu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan yayın kalitesi, azalan kapasite sorunlarına çözüm arayışları sonucu televizyon yayınlarının sayısallaştırılarak sıkıştırılabileceği keşfedildi. Sayısal kodlanmış yayınlar öncelikle uydu ortamında, ardından kablo ortamında başladı. Bu sıralamayı ülkemizde bu yayınların gelme sırasına göre yaptım. Sayısal uydu yayınlarını mevcut televizyon ile izleyebilmek için ayrı bir kutu kullanıldı. Uydu alıcısı olarak adlandırılan bu kutunun yaptığı işleri, yeni nesil televizyonların içerisine yerleştirdiler. Dahili uydu alıcılı (DVB-S/S2) televizyonlar, şimdi neredeyse tüm modellerde standart olarak sunuluyor. Sayısal kablo, ülkemizde pek yaygın değil. Türksat A.Ş. tarafıından Teledünya markasıyla pazarlanan sayısal kablonun (DVB-C) abone sayısının bir buçuk milyon civarında olduğu söyleniyor. Ancak DVB-C kodlamasını site içerisinde kapalı devre televizyon hizmeti sunan şirketler de kullanıyor. Bu nedenle yeni nesil televizyonların neredeyse tümünde dahili DVB-C alıcısı da var. Gene neredeyse tüm yeni nesil televizyonlarda görülen bir başka dahili alıcı DVB-T olarak adlandırılan birinci nesil sayısal karasal televizyon alıcısı. Kimi satıcıların DVB-TCS olarak ifade ettiği dahili alıcıların hiçbiri (üç farklı ortam için üç farklı alıcıyı tek bir özellik gibi dillendiriyorlar) Kasım 2013'te Ankara'da başlayacak ve 2 yıl içerisinde tüm ülkemizde var olacağı planlanan sayısal karasal yayını almaya yaramamaktadır. 
Buraya kadar karmakarışık anlatmaya çalıştığım konuyu Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 6 Mart 2013 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla farklı bir boyuta taşımış durumda. Açıklama metni, özellikle kullanıcı elektroniği (consumer electronics CE) alanında çalışan şirketler açısından çok önemli:
Karasal Sayısal TV (DVB-T2) Alıcı Özellikleri Ülke Standardı Haline Getirildi

Bilindiği üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, karasal sayısal TV yayınlarına geçiş süreci kapsamında sektör kuruluşlarının katkılarıyla, “Türkiye Sayısal Karasal Televizyon Alıcıları (DVB-T2) Gereksinimleri” dokümanını hazırlamış ve RTÜK Web Sitesinde ilan etmiştir. Söz konusu doküman, Kasım 2013’ten itibaren başlayacak olan karasal sayısal TV yayınlarını almaya yarayacak televizyon alıcıları ile set üstü cihazların teknik özelliklerini içermektedir.

Dokümandaki alıcı özelliklerinin ülkemizin TV alıcı standardı haline getirilmesi amacıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından Türk Standartları Enstitüsü’ne başvuru yapılmıştır. TSE Elektronik İhtisas Grubu ile RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu uzmanlarından oluşan bir grup tarafından yürütülen çalışmalar, sektör kuruluşlarının da görüşleri alınarak Şubat ayında tamamlanmıştır. Karasal sayısal TV alıcı özellikleri, TSE Teknik Kurulunun 21 Şubat 2013 tarihli toplantısında, TS 13538/Şubat 2013 “İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları- Genel Kurallar” standardı olarak kabul edilip yayımlanmıştır.

Karasal sayısal yayın TV alıcısı veya set üstü cihaz imal eden veya ithal eden sektör kuruluşları yayımlanan standardı TSE’den temin edebileceklerdir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, hem karasal sayısal TV yayınlarının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması hem de tüketicilerin mağdur edilmemesi bakımından, TSE tarafından kabul edilen standardın Türkiye için zorunlu standart haline getirilmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde girişimlerini sürdürmektedir.

Sektör kuruluşlarının ve tüketicilerin dikkatine önemle sunulur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...