Ana içeriğe atla

IBC'ye 10 gün kaldı. Pre IBC 2023 - 2

IBC 2022 hatırası
 2019 yılında katıl(a)madığım IBC'nin öncesinde yayınladığım Pre IBC yazılarındaki konulara baktım, bu ikinci yazıyı hazırlamadan önce. İşin doğrusu 2019'da 3 yazıda paylaştıklarıma bakınca, bu senenin ilk yazısında, 2019'un üç yazısında anlattıklarımın fazlasına yer verdiğimi gördüm.

Bu uzun, ancak bence gerekli girişin ardından, önemli bir bilgi ile başlayayım bu yazıya. 2023 IBC'sinde ücretli konferans oturumları 15 ve 16 Eylül'de. 17 ve 18 Eylül'deki oturumlar ise ücretsiz olacak. Programa dikkatli bakarsanız 15 ve 16 Eylül'deki kimi oturumların da ücretsiz izlenebileceğini fark edeceksiniz. Ayrıca fuar alanına yayılmış farklı bölümlerde özel sunumları takip edebilirsiniz. Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) desteklediği TECH ZONE adlı bir program çerçevesinde 5 ayrı sunum olacak. Hall 8'de görebileceğiniz bu sunumlara kısaca değinmek istiyorum: 

  • Japonya kamu yayıncısı NHK'in yapay zeka destekli video özetleme uygulaması, arşiv sistemlerinin içerik çözümleme sorununa derman olabilecek gibi görünüyor. NHK'in araştırma geliştirme bölümünün web sayfasında, çalışmayla ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.
  • Kore'nin kamu yayıncı KBS'nin geliştirdiği VVertigo sistem ile 8K geniş açı çekilen videolardan, yapay zeka desteği ile HD video parçaları üretiyor. Böylelikle bir tartışma programında her konuşmacı için ayrı kamera yerleştirmek yerine geniş açı 8K tek kamera ile kaydedilen görüntüden parçalar çıkartılıyor. Daha ayrıntılı bilgileri ve çözüm seçeneklerini VVertigo'nun web sayfasında inceleyebilirsiniz.  
  • ORTER ise Finlandiya kamu yayıncısı Yle'nin sahne tasarımlarını görselleştirmek ve sanat yönetmenlerine yardımcı olabilmek adına geliştirdiği Unreal tabanlı bir sistem. Bu arada ORTER'i geliştiren Petri Karlsson, 2022 yılında EBU'dan Yılın Genç Teknoloji Yeteneği ödülünü aldığını hatırlatayım
  • Almanya kamu yayıncısı ARD'nin bir parçası olan SWR'nin yeşil yayıncılığı destekleyen çalışmaları, benim sektörde ilk kez rastladığım bir duyarlılığı gösteriyor. Üretim süreçlerindeki karbon ayak izi hesaplarıyla çevre dostu bir yayıncılığın geliştirilmesi ve desteklenmesi giderek daha fazla önem kazanacağa benziyor. 
  • Ekran teknolojilerinin en önemli firmalarından NVDIA'nın Generative AI (? Üretken Yapay Zeka) çözümü de EBU standında görülebilir. NVDIA sıradışı ürünler piyasaya sürüyor. Elbette bu ürünlerin arkasında önemli ar-ge çalışmaları bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...