Kimi bir kaç cümlelik kimi bir kaç sayfalık anılarla dolu öykücükler ve tümünü bağlayan farklı bir kurgu. Barış Bıçakçı'nın son novellasını severek okudum. Okuma heyecanını bozmadan, konusundan kısaca bahsetmek istiyorum. Halis Bey, emekli elektrik mühendisi. Ayşe ise başarılı bulunan bir öykü kitabı yayınlamış bir peyzaj mimarı ve tercüme yaparak hayatını kazanıyor. Tercüme bürosunda rastlaşıyorlar ve Halis Bey Ayşe'den anılarını öyküleştirmesini istiyor, ücreti karşılığında. Novella, Halis Bey'in anıları ve Ayşe'nin hayatını anlatan bölümlerle kurulmuş. Novellada yer alan bölümlerin her biri ayrı öyküler haline getirilebilecek derinlikte. Ayşe'nin hayatına dair bölümlerde ülkenin gündemine dair göndermeler de yer alıyor. Daha önce okuduğum eserlerinde olduğu gibi bolca Ankara var arka planda. Hatta Garson başlıklı bölümde Ankara başrolde. İstanbullular deniz yok, fazla gri dese de Ankara, Ankara'da yaşamaya alışmışlar için kendine has özellikleri ve güzelli...
Bir kez daha, yayıncılık alanında dünyanın en büyük fuar / konferansı Las Vegas'ta kapılarını açtı. NAB'nin fuar ziyaretçilerinin bir gün daha beklemeleri gerekiyor gerçi. IBC'de olduğu gibi NAB'de de fuar başlamadan bir iki gün önce başlayan konferans bölümü var. Hatta NAB'de eş zamanlı birden fazla konferans, yayıncılık dünyasının farklı alanlarına odaklananları bekliyor. 16 - 21 Nisan 2016 tarihleri arasında konferans, 18 - 21 Nisan 2016 tarihleri arasında ise fuar bölümleri düzenleniyor. Geçtiğimiz yıl sonunda, senelerin hayalini gerçekleştirip, IBC fuar / konferansına katılmıştım. Bir sabah IBC'nin düzenlendiği alana doğru yola çıktığımda metroda, Amerika merkezli bir şirketin genel müdür teknik yardımcısı ile tanıştım. Ses konusunda, aslında sesin "loudness" olarak tanımlanan ses düzeylerindeki farklılıkları gidermek konusunda, çalışan bu firmanın üst yöneticisi NAB ve IBC arasındaki temel farkı söylemişti bana. IBC fuarı perşembe günü başlıyor ve pazartesi fuarın son günü oluyor. Oysa NAB, pazartesi günü başlıyor ve perşembe günü bitiyor. Amerika'dan gelen meslektaş, Amerika'da kimseyi haftasonu tatilinde fuara götüremeyeceklerini, bu yüzden fuarların ve daha genel olarak "iş" odaklı etkinliklerin hafta içi günlerinde düzenlendiğini vurgulamıştı. Tespitinin tüketicilere yönelik fuarlar için değil, "iş" odaklı etkinlikler için geçerli olduğunu da eklemişti.
Bu yıl, yayıncılık dünyasında geçirdiğim neredeyse 20 yıl gibi, NAB fuar ve konferansına katılmayanlardanım. Ancak, bu yılın bir farkı var daha önceki 20 yıldan. Bu yıl, ilk kez, konferans / fuarın akredite basın mensuplarındanım. TVTechTR.com adresli blogumda PRESS etiketiyle NAB 2016'ya katılacak bir çok firmanın basın duyurularını yayınladım. Bu sayede NAB'de neler tanıtılacak biliyorum. Elbette fuar / konferansa katılanların gözlemleri ve sorularını yansıtmak bambaşka bir içerik oluşturur ancak gene de NAB sonrası, 2016'da öne çıkanlara ilişkin bir yazı yayınlayacağım.
Yolu bugünlerde Vegas taraflarına düşeceklere hatırlatarak bitireyim. NAB, CES (Consumer Electronic Show) gibi tüketicilere yönelik bir etkinlik değil. Yayın teknolojilerindeki tüketici elektroniğine meraklılardansanız Ocak 2017'de CES fuarına katılın. Tam tarihi 5-8 Ocak. Amerikalı meslektaşın fuarlar ile ilgili tespiti bir kez daha doğrulanıyor sanırım. Tüketicileri ilgilendiren fuar CES, perşembe günü başlıyor ve pazar günü bitiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.