Ana içeriğe atla

televizyon izlemek mi? video izlemek mi?

Son dönemde, özellikle 20 yaş altı insanlara televizyon izliyor musun diye sorduğumda aldığım yanıt hayır oluyor. Televizyon izlemiyoruz, tabletten/netbooktan/bilgisayardan film/dizi seyrediyoruz diyorlar. Bu durum, dediğim gibi, özellikle belli bir yaşın üzerindeki insanlar için geçerli. Diyebilirsiniz ki bunun ne önemi var ki? Yani sonuçta ha televizyon denilen cihaz ile yayına ulaşsın, ha internet üzerinden. Ulaşılan aynı içerik olduktan sonra durum değişir mi?
İzleyici açısından, şimdilik, büyük değişikliklere yol açmadığı bir gerçek. Çeşitli ara birim cihazlarını kullanarak küçük ekranlarda izlediği yayını, televizyon cihazına da aktarınca televizyondaki deneyimin aynısını yaşayabilen izleyici, yayının nereden geldiğini önemsemeyecektir elbette. Ancak paralı abonelikleri olanlar, izlediği içeriğe internet üzerinden erişebilince, bu paralı aboneliklerini sürdürmeyi gözden geçirebilir. Tabii internet üzerinden ücretsiz erişebildiği içeriğin ne kadar sağlıklı ve sürekli olduğu ayrı bir tartışma. 
Televizyon dünyası dönüşüyor
Bu noktada en büyük değişiklik klasik televizyon kanalları açısından yaşanıyor. Rating olarak adlandırılan izlenme oranları, dizilerin devamlılığının en önemli referansı. Eğer dizi rating almıyorsa, izlenmediği, beğenilmediği düşünülüyor ve bu durum, dizinin sonu oluyor. İçeriğe televizyonda ilk yayınlanmasından sonra da erişebilmek, dizinin ratingini nasıl etkiliyor? Peki hiç televizyonda yayınlanmayan, sadece internette yayınlanan bir dizinin izlenme oranı nasıldır? Reklam verenler ve kanallar için büyük bir soru/n. 
Kevin Spacey ismi pek çoğunuza tanıdık gelecektir. American Buity, K-Pax gibi akılda kalan filmlerin başrolünde yer almış bu ünlü oyuncu, bugünlerde House of Cards adlı bir dizinin başrolüyle gündemde. Özellikle yakın zamanda yaptığı bir konuşma, televizyon sektörünün yaşadığı dönüşüme vurgu yapıyor. Spacey'nin konuşmasına internette kısa bir arama ile ulaşabilirsiniz. Burada konuşmanın ayrıntılarından ziyade ana fikrini belirtmekle yetineceğim:
Artık başka bir dünya var. İnternet, herşeyi dönüştürdüğü gibi yayıncılık dünyasında da kuralları yeni baştan yazıyor. Kimse eski alışkanlıklarıyla iş yapmaya devam etmesin. İnternetin değiştirici gücünü dikkate almazsanız yok olursunuz.
Bunlar, dediğim gibi, Spacey'nin sözleri değil. Konuşmasından benim çıkardıklarım. 
Peki nedir bu House of Cards?
Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın şebekeleri dışında sadece NetFlix adlı OTT hizmeti kanalında yayınlanan ve 9 dalda Emmy Ödülü kazanarak tarihe geçen bir dizi. Kevin Spacey'nin baş rolünde yer aldığı dizi ABD'de başkanlık mücadelesini anlatan politik bir drama. İlk 13 bölümü aynı gün, tüm bölümleri aynı anda, NetFlix platformuna konularak izleyiciye ulaştırılmış. House Of Cards projesini öncelikle ABD'deki televizyon şebekelerine önermişler. Şebekeler (television networks:bizdeki televizyon kanalları olarak düşünebiliriz) pilot bölümü görmeliyiz demişler. Proje sahipleri ise buna karşı çıkmış. 13 bölümde anlatılacak hikayenin pilot bölümde yeterince işlenemeyeceğini anlatmışlar ancak kanalları ikna edememişler. NetFlix ise pilot bölüm olmadan, 13 bölümlük ilk sezon için anlaşma yapmış. 
Sonuç ortada.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...