Ana içeriğe atla

DVB Proje Ofisi CEO'su Dr. Peter Siebert ile e-söyleşi

DVB, evlerimizde kullandığımız uydu alıcılarından, sayısal kablo tv alıcılarına kadar sayısal televizyonun yer aldığı her yerde standartları geliştiren bir kuruluş. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde. Gidip görmüşlüğüm yok bugüne kadar. Ancak, CEO'su Dr. Peter Siebert ile 2013'te İstanbul'da tanıştık, bu yıl da Kuala Lumpur'da karşılaştık. Bu yıl ki karşılaşmamızda kendisiyle e-söyleşi yapmayı istediğimi belirtmiştim. Aradan aylar geçmesine karşın geçenlerde gönderdiğim sorulara kısa sürede yanıt gönderdi. Kendisine bir kez daha teşekkürlerimi sunarım. 
Aşağıda okuyacağınız söyleşinin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz. Tercümedeki olası hatalar tamamen benimdir. 

DVB Proje Ofisi CEO’su Dr. Peter Siebert ile yaptığım e-söyleşiyi yayınlamak benim için bir onurdur. Hızlı geri dönüşü ve açık yanıtları için kendisine minnettarım. Umarım görüşleri, karasal televizyonun sayısallaştırılması yolculuğunda Türkiye TV sektörüne yardımcı olur.

1. Bildiğiniz gibi Türkiye henüz Sayısal Karasal Televizyon (Digital Terrestrial Television : DTT) şebekesini kurmadı. DTT yolculuğunda, standartlar DVB-T ve MPEG2’den DVB-T2 ve MPEG-4’e değişti. Bugünlerde, özellikle Almanya’nın DVB-T2 ve High Efficient Video Coding (Yüksek Verimli Video Kodlaması : HEVC) ile bir DTT şebekesi kurma kararının ardından, sizce Türkiye de DVB-T2 ve HEVC’yi DTT için standart olarak seçmeli midir?

YANIT: Yeni bir televizyon sisteminin kurulması her zaman önemli bir adımdır ve ciddi miktarda yatırım gerektirir. Bu yüzden uygulanan / seçilen teknolojinin gelecekte de olabildiğince kullanılabilir olmalıdır. Bugüne kadar HEVC, olgun bir teknolojidir ve bir çok farklı alıcı cihazları bulunmaktadır. Bu gerekçeyle, Türkiye’ye de Almanya gibi T2 ve HEVC seçeneğini öneririm. Her iki pazarın toplam hacmi göz önüne alındığında cihaz fiyatlarının yakında son kullanıcılar için oldukça rekabetçi düzeylere gelecektir. Ek olarak, daha fazla sayıda kanal ve/veya daha yüksek kalitede yayınlar olacaktır, örneğin HD.

2. Kişisel olarak çok kullandığım DVB’nin teknik raporlarından bildiğimize göre Shannon sınırı yüzünden, DVB-T3 olanaklı görünmüyor. Ancak DVB’nin DTT standardını geliştirmek için bir takım çalışmalar yürütülüyor. Bunları kısaca açıklayabilir misiniz?

YANIT: DVB-T2, halihazırda Shannon sınırına yakın bir tayfsal (spectral) verimlilik sunmaktadır. Buna karşın DVB, iletim standartlarını geliştirmeye devam edecektir. Şu an için DVB-T2’nin yeni bir sürümü için özel bir plan yoktur. Size sadece varsayımsal bir örnek vermek adına yeni bir özellik olarak S2X’de, son uydu tanımlamamız (specification), olduğu gibi UHD hizmetlerinin istatistiksel multipleksi için kanal paketlemeyi getirebiliriz.

3. UHF Bandındaki frekans için bir “savaş” var. Mobil operatörler 4G, 5G gibi yeni teknolojiler sundukça frekans ihtiyaçları artıyor. Türkiye’de 800 MHz 4G denemeleri için ayrıldı. Kore’de ise 700 MHz 4K UHD için kullanılacak. DVB olarak, bu “savaş”ı nasıl yorumlarsınız?

YANIT: DVB adına resmi bir yanıt veremem ancak kişisel görüşüm DTT altyapısının uzun zamanlı planlanması ve yatırımı için yeterli spektrumun olduğunu düşünüyorum. Kablo ve uyduya ek olarak karasal platform yayınların ulaştırılması için önemli bir parçadır ve ileride de öyle olacaktır.

4. DVB-T2, farklı profillere sahip ve Çoklu PLP ile birlikte bu farklı profilleri aynı DTT şebekesinde kullanmak olanaklı. Danimarka’dan bir yaklaşımın iddiasına göre DVB-T2 Lite profili, sayısal radyonun kullanımı için uygun ve verimlidir. Tek sorun, çözümü destekleyecek yeterli sayıda alıcının olmaması. Tek bir DTT şebekesi kurup bunu hem radyo hem televizyon yayını için kullanmak olanaklı mıdır?

YANIT : DVB-T2 çok esnek bir standart ve bir çok kullanım durumunu desteklemektedir. Bu aynı zamanda çok sayıda PLP’leri ve elbette sadece ses kanalının iletimini de içerir. Teknik olarak radyo ve televizyon için aynı altyapının kullanımında hiçbir sorun görmüyorum.

Dr. Peter Siebert

Executive Director
DVB Proje Ofisi

Cenevre, İsviçre

Yorumlar

  1. Sorular konun anlaşılmasını sağlayacak nitelikte kullanılan teknik dile karşın konu anlaşılır olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim. İşin doğrusu orijinali İngilizce olan bu söyleşiyi daha çok bizim radyo tv sektörü profesyonellerini düşünerek yapmıştım. Ancak genel okuyucuya da hitabettiğini öğrendiğime mutlu oldum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...