Ana içeriğe atla

Hatıralarım / Hilmi URAN

Tarihimizi iyi öğrenmemiz gerektiğine inanıyorum. "iyi öğrenebilmek" için çok çaba harcamak gerekiyor, ne yazık ki. Okullarımızda anlatılan yakın tarih fazlasıyla yetersiz ve özensiz. Tarih dersleri konusu, ayrı bir yazıda ele alınacak kadar uzun. 
Hilmi Bey, 1886 doğumlu. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine denk gelen öğrencilik yıllarında İstanbul'da Mülkiye Mektebi'nde eğitim görmüş. Menemen ve ardından Çeşme Kaymakamlığı ile başlayan çalışma hayatı boyunca Antalya ve Adana valiliği ile Kars mülkî amirliği yapmış. Siyasi hayatında ise Cumhuriyet Halk Partisi müfettişi, Adana ve Muğla mebusu ile Adalet, Nafia ve Dahiliye Bakanı olarak hizmet sunmuş. Oldukça ayrıntılı ve belgelerle dolu bir anı bırakmış Uran. İlk baskısı, Ayyıldız Matbaası tarafından 1959 senesinde yapılan ve Hatıralarım adını taşıyan anılarında, Osmanlı'nın dağılması, Birinci Cihân Harbi ve Millî Mücadele senelerinde sivil hayata dair çok ilginç anektodlar var. Eserin yeni baskılarını "Meşrutiyet, Tek Parti, Çok Parti Hatıralarım (1908-1950)" adıyla İş Bankası Kültür Yayınları'nda bulabilirsiniz.
Siyasi anılarında da bizlere pek anlatılmayan ayrıntılar yer alıyor. Mustafa Kemal Paşa'nın Meclis'teki mücadeleleri ve bu süreçte yanında olanlar ile karşısında olanlara dair birinci ağızdan anılar okumak isterseniz Ural'ın eseri bulunmaz bir nimet. İkinci Cihân Harbi döneminde İsmet İnönü'nün yaptığı Meclis açılış konuşmalarının tam metni, gene Uran'ın eseri içerisinde yer alıyor. CHP içerisinden dört vekilin verdiği tahrir, Uran'ın anılarında yer alan tarihî vesikalardan bir diğeri. 
Cumhuriyet döneminin ilk çok partili seçimlerinde İçişleri Bakanı olan Uran'ın ilk çok partili belediye seçimi ve ilk çok partili genel seçim için yaptığı yorumları okumanızı öneririm. 1946 senesine kadar yapılan vekil seçimlerinin iki turlu olduğu kitaptan öğrendiklerimden sadece bir tanesi.
Özel hayatına ilişkin çok az bilgi yer alıyor Uran'ın anılarında. Sadece, anılarda yer verilecek bir olayın neden olduğunu açıklamak için gerekli olduğu durumlarda özel hayatından bahsedilmiş. 
Nafia (Bayındırlık) Bakanı olarak çalıştığı dönemde Keçiören'e giden iki yolun farklı kaplamalarla yapılması talimatı verdiğinden bahsetmiş. Bugün, Keçiören'deki ASFALT ve ŞOŞE'nin hikâyesini de böylece öğrenmiş oldum.
Bendeki ilk baskısının sayfa sayısı ile İş Bankası Yayınlarından çıkan baskının sayfa sayısı farklı. Belki yeni baskılarında, ilk baskıda yer almayan fotograflar vardır. İlk baskı Nadir kitapta bulunabiliyor. Elbette ciddi fiyat farkı var iki baskı arasında.
Yakın tarihe meraklıysanız, o dönemlerin sosyal yaşantısını merak ediyorsanız mutlaka okumanızı öneririm... 
Bilgi özgürleştirir...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...