Dün, Rohde & Schwarz tarafından düzenlenen 5G Yayıncılık adlı sanal yuvarlak masa toplantısına dinleyici olarak katıldım. Almanya ve Fransa deneyimlerinin anlatıldığı etkinlikte çip üreticisi Qualcomm'un paylaştığı vizyon da oldukça ufuk açıcıydı. İlerleyen günlerde etkinliğin kaydı paylaşılırsa, bu yazıya bağlantısını ekleyeceğim.
Bu yazıda 5G üzerinden yayıncılığın ülkemiz için önemini değerlendirmeye çalışacağım. Ancak öncelikle filmi biraz geriye sarmamız şart.
Bugün Avrupa'da sayısal karasal televizyon şebekesini kurmamış, Türkiye'nin dışında, bir ülke yok. Bir çok Avrupa ülkesinde önce DVB-T, ardından DVB-T2 şebekeleri kuruldu. Kimi ülkeler DVB-T şebekesini pas geçip doğrudan DVB-T2 şebekesini devreye aldı. Televizyon yayınlarını izleyicilere ulaştırmak için kablo ve uydunun yanı sıra sayısal karasal vericiler, sadece Avrupa ülkelerinde değil, tüm dünyada kullanılıyor.
Ülkemizde sayısal karasal televizyon şebekesi ise yok. Neden yok, ne zaman kurulmasından vaz geçildi, vaz geçildi mi gibi konuları bu blogda 100'ün üzerindeki yazımda tartıştım. Elektrik Mühendisleri Odası'nın düzenlediği etkinliklerde sektör ve kurum temsilcileriyle konuştum.
5G'nin oluşturduğu fırsatları da 2018 yılından bu yana yazıyorum. Özellikle 2019 yılındaki yazımda ülkemizdeki 5G hazırlıklarına da değinerek DTT şebekesi olmayan bir ülkede 5G üzerinden yayıncılığa dair denemelerin ve devreye almaların çok daha hızlı olabileceğini belirtmiştim.
ITU'nun düzenlediği frekans kullanımlarına dair uluslararası toplantı, WRC-2023, 470 - 694 bandının öncelikli olarak karasal televizyon yayıncılığı için kullanımının sürmesine karar vermiş. Bölgelere göre değişiklikler gösterse ve kimi bölgelerde bandın kimi bölümlerinin mobil operatörlerin de ikincil kullanımına izin verse de DTT dünyası için sevindirici bir haber.
Dün katıldığım ve bu yazıyı hazırlamama sebep olan etkinlik gösterdi ki Avrupa'nın merkez ülkeleri 5G üzerinden yayıncılık konusunda uzunca bir süredir denemeler yapıyor. Evlere yayını mevcut DVB-T/T2 şebekesi üzerinden ulaştırdıkları için, 5G'yi sadece mobil alış için kullanmanın mantıklı olduğu düşünüyorlar.
2023 Mart ayından bu yana sadece bir emekli olarak takip ettiğim bu gelişmeler, hâlâ 5G konusunda bir fırsatımız olduğunu düşündürüyor.
Umarım vakit kaybetmeden gerekli adımlar atılır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.