Gençliğin O Yakıcı Mevsimi: Parçalı, Yoğun ve Sorgulatıcı Bir Roman
Erendiz Atasü’yü uzun yıllardır Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazılarından tanıyorum. Bu kez, 1999 yılında yayımlanan romanı Gençliğin O Yakıcı Mevsimini okudum. Açık söyleyeyim, klasik anlatı örgüsü seven biriyseniz, bu kitap biraz sabır istiyor.
Roman, düz bir zaman akışını takip etmiyor. Yer yer anlatıcı değişiyor, zaman sıçramaları oluyor. Hatta ilk bölümlerde biraz bocaladığımı itiraf etmeliyim. Ama bu yapı romanın temel tercihlerinden biri. Zaten anlatılanlar da öyle kolay sindirilecek şeyler değil.
1970’lerin politik atmosferi, gençlik mücadeleleri, kimlik arayışı, kadınlık halleri, içsel çatışmalar... Hepsi romanın içinde, yer yer çarpıcı, yer yer kırılgan biçimlerde karşımıza çıkıyor. Atasü, kolaycı çözümler sunmayan bir yazar. Okuru yormayı, düşündürmeyi tercih ediyor. Bu da her okurun ilgisini çekmeyebilir, ama derdi olan edebiyatı sevenler için güçlü bir yön.
Okuma sürecinde bazı cümlelerin yapısı ya da kelime seçimleri beni zorladı. “Acaba ben mi kaçırdım?” diyerek bazı paragraflara geri döndüm. Bu da romanı hem zihinsel hem duygusal olarak daha yoğun bir hâle getiriyor.
Şahsen kurgu eserlerde bir sonraki sayfayı merak ettiren bir yapı seviyorum. Bu romanda o merak öğesi geri planda kalmış gibiydi. Belki de anlatım tarzının parçalı yapısı yüzünden. Yine de kitabı bitirdikten sonra zihnimde çok fazla düşünce dolandığını fark ettim.
Okurken, yıllar önce izlediğim Sarı Tebessüm adlı film geldi aklıma. Seçkin Yasar’ın yazıp yönettiği filmde Şahika Tekand, Levent Özdilek ve Mahir Günşiray başroldeydi. Sevgi, cinsellik, insan ilişkileri üzerine yoğun ve sorgulayıcı bir anlatımdı. Romanla bu anlamda bir akrabalık hissettim.
Erendiz Atasü’nün diğer romanlarını da merak etmeye başladım. Belki daha klasik yapıda başka kitapları vardır, belki bu yoğun anlatımı başka bir metinde daha farklı hissederim.
Sen Atasü okudun mu? Okuduysan en çok hangi kitabı sende iz bıraktı? Paylaşmak istersen, yorumlarda buluşalım. 📖
#ErendizAtasü #GençliğinOYakıcıMevsimi #TürkEdebiyatı #KadınYazarlar #kitapyorumu #blogkitaplığı
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.