Ana içeriğe atla

EBU PTS 2016

2013, Aydın / Türkiye
Kısaltmalar ile konuşmaya ben de alışıyorum. Başlıktaki kısaltmanın anlamına geçmeden kısaca bir anımı paylaşayım. Üniversite yıllarında, manyetik dersinin sınavında bir arkadaş PM nedir diye sordu, gözetmenlik yapan profesöre. Pek esprili bir hocaydı, kulakları çınlasın. Şimdi dedi, PM'in nerede kullanıldığına bağlı, ne anlama geldiği. Mesela, Prime Minister demek olabilir, ya da öğleden sonra anlamına gelebilir. Ancak, bu derste ve bahsettiğin soruda bu iki anlama da gelmiyor. 

EBU, Avrupa Yayın Birliği; PTS ise Production (Üretim) Teknoloji Semineri kelimelerinin baş harfleri. EBU'nun her yıl düzenlediği ve yayıncılık dünyasının üretim kısmına ait güncel teknolojilerin tartışıldığı bir seminer. Tahmin edebileceğiniz üzere bugüne kadar EBU binasını görmüş değilim. Haliyle PTS'e de katılmadım. Bununla birlikte, 26-28 Ocak 2016 tarihlerinde Cenevre'de düzenlenecek PTS'in programına bakıp, Avrupa'da yayıncılık dünyası neleri takip ediyor diye bir değerlendirme yazısı yazabilirim. O zaman buyurun, PTS 2016 programına yakından bakalım:

İlk gün sunumlarına bakıldığında, arşiv ve metadata ile içerik aramaları konusunda sunumlar dikkat çekiyor. Bigdata olarak adlandırılan, bilgi teknolojisi dünyasından kavramının yayıncılık için de kullanıldığını görmek ilk başta şaşırtıcı gelebilir. Ancak, tüketimin lineer'den isteğe bağlıya kaydığı gerçeği akla geldiğinde, binlerce içerikten hangisini isteyeceğini seçimde, izleyiciye yardımcı olabilmek önem kazanıyor. Metadata ve bigdata burada devreye giriyor. Gene ilk gün dikkat çeken bir başka konu Live HDR. HDR, high dynamic range kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram. IPhone 6 model telefon sahipleri çektikleri fotograf karelerinden aşina oldukları görüntüleri TV ekranlarında da görebilecekler HDR ile. Daha geniş bir aydınlık penceresinde ayrıntıları görebileceğiz. Stadyum üzerinde kuvvetli bir güneş varken saha içerisine düşen tribün gölgesinde bile topu ve oyuncuları seçebileceğiz örneğin. Bir bakıma 4K'yı 2160p'den öteye taşıyacak bir özellik. 

İkinci gün, sanal gerçeklik konusuna ayrılmış bir yarım gün ile başlayacak. Sanal gerçeklik, yayıncılığın bir çok alanında kullanılacak gibi görünüyor. Gelişen IT tabanlı sistemler ve grafik güçleri, farklı açılımlara olanak tanıyor. Bir başka önemli konu, ses teknolojilerindeki gelişmeler. Nesne yönelimli ses, yakın geleceğin sıcak konularından. Maç izlerken spiker sesi ile tribün sesinin seviyelerini evde ayarlayabilmemize olanak sunacak Object Oriented Sound. Bugünden yarına olacak bir şey değil elbette. Henüz 5.1 ile kodlanmış sesli yayının bile nadiren yapıldığı düşünüldüğünde OOS, geleceğin teknolojisi denebilir. Loudness, ülkemizde hiç dikkat edilmeyen bir başka konu. EBU'nun konu hakkında bir tavsiyesi var. Stüdyolar IP tabanlı hale gelecek. Bu konuya dair bir kaç sunum olacak. SDI'dan IP'ye dönüşüm bugünden yarına olmayacak ancak geleceğin ne olduğu bugünden belli. 

Son gün ise iş akışları ve UHD konularına ayrılmış. HbbTV de sunumlar arasında. Olur da etkinliğe gitme olanağınız olursa diye kayıt ve program bilgilerini aşağıdaki bağlantıda bulabileceğinizi belirteyim:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...