Pazartesi, Nisan 18, 2016

1870 - 1930: dünyayı değiştiren 60 yıl

Gölgeler aydınlansın!
İddialı ve bir o kadar saçma başlık. Dünyayı 60 yıl değiştirmedi elbette. Durmadan değişen, her gün farklılaşan hayatı, bir zaman dilimi ile sınırlamak anlamsız. Ancak, yaşadığımız coğrafyanın bugünkü kaderinin bu zaman diliminde büyük oranda değiştiği bir gerçek. İmparatorluklar çağının kapandığı ve ulus devletlerin, belki "masa başı devletlerinin" şekillendiği bir zaman dilimi. Bu döneme özel bir ilginiz yoksa, tarih derslerinde okuduklarınızla yetinenlerdenseniz, şu kadarını söyleyebilirim ki, bugün yaşadıklarımızı anlamlandırmanıza pek olanak yok. 

Bir süredir bu konuları farklı kaynaklardan okuyorum. Okumaya devam edeceğim. Bugüne kadar okuduklarından ne anladın derseniz, yanıtım kısa ve net: Birileri bize kendi bakış açılarını tarih olarak öğretmiş.

Bugüne kadar okuduğum kitapları YakınTarih etiketiyle işaretledim. Henüz tüm okuduklarımı etiketleyememiş olabilirim. Kısa süre içerisinde, YakınTarih etiketli kitap sayısında bir patlama yaşanacak. Eş zamanlı okuduğum kitaplar olduğu için, eş zamanlı bitirdiklerim olacak pek kısa süre sonra. 

Bu kitapların başında Hüseyin Cahit Yalçın'ın Siyasi Anılar adlı yapıtı var. İş Bankası Kültür Yayınları'nın 1976 tarihli ilk baskısını, uzun arayışlar sonucu bulmanın mutluluğunu paylaşmak isterim. İş Bankası yayını olarak basılan çok sayıda önemli eser var. Özellikle son yıllarda, 1950'li yıllarda yayınlanan ve artık baskısı tükenmiş kimi eserleri yeniden okuyucu ile buluşturuyor yayın evi. Hüseyin Cahit Yalçın'ın siyasi anıları, yakın tarihimize dair, ilk ağızdan yaşanmışlıkları aktarıyor. 31 Mart vakasından İttihat ve Terakki'nin iktidarlarına, Çanakkale savaşında cephenin halinden Tanin'in çizgisine bir çok konuda bilgiler bulunuyor. Umarım, İş Bankası bu önemli eserin de yeni baskılarını yayınlamaya devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.