Ana içeriğe atla

Enerjinin İktidarı / Necdet PAMİR

Necdet Pamir'i TMMOB'nin etkinliklerinde dinlemişliğim var. Türkiye'de, kamu yararını önceleyen bir mühendisin neler yapabileceğinin kanlı canlı örneğidir Sayın Pamir benim için. Öncelikle konusuna hakim olması gerekir, aslında herkesin ancak özellikle insan sağlığı konusunda çalışanların. 

Şimdi ne ilgisi var, Pamir ve sen mühendislersiniz, sağlık hekimlerin işi diyeceksiniz. Hemen anlatayım; mühendislik/mimarlık aslında bir yerde koruyucu hekimliktir. Bu tespit de bir meslek büyüğüme ait. İlk duyduğumda anlayamayıp, nasıl yani demiştim. 

Açıkladı; 
inşaat mühendisi işini düzgün yaparsa binalar yıkılmaz, elektrik mühendisi işini düzgün yaparsa aydınlatma, ses sistemleri insanların gözünü, kulağını bozmaz, elektrik çarpmaz hatalı bir hesaptan ötürü. Aynı mantığı tüm mühendislik ve mimarlık uzmanlıkları için sürdürebilirsin. 
Necdet Pamir, bu anlamda üzerine düşeni yapıyor. Konusuna hakim, petrol mühendisliği eğitimini, enerjiye bütünsel yaklaşım için bir basamak olarak kullanmış bir yerde sanırım. Yazdığı kitabın tam adı şöyle: Enerjinin İktidarı / Enerji Kaynaklarını Elinde Tutan Dünyayı Elinde Tutar!. Hayykitap'tan, mürekkebi üzerinde bir kitap, Ocak 2016 tarihli. Sevindirici olanı, 512 sayfalık kitabın, 28 TL gibi bir bedel ile satılıyor olması. Muhtemelen internet sitelerinde daha da hesaplı satılıyordur. Kitabın ilk baskısının tükendiğini ve ikinci baskısının, belki de üçüncüsünün, yapılacağını öğrendim. 

Sayın Pamir'e de ilettiğim gibi, kitap, enerji konusuna giriş niteliğinde. Enerji, çok geniş bir konu ve bir takım temel kavramları bilmeden, daha ayrıntılı, daha bölgesel konuları anlamak olanaklı değil. Bu bakımdan Enerjinin İktidarı kitabını, Enerji 101 gibi düşünmek gerekiyor sanırım. Sonuçta her kriz, her bölgesel kavganın altında enerji paylaşımı ile ilgili bir "gizli" gerekçe saklanıyor. Bu "gizli" gündemi anlayabilmek adına, Sayın Pamir'den devam kitapları bekliyoruz. 

Kitap, aslında son derece teknik ve zorlu bir konuyu herkesin anlayabileceği berraklık ile anlatıyor. Enerji, kaynaklarının çeşitliliği bakımından bile, farklı mühendislik disiplinlerinin ilgilendiği bir konu. Ancak, işin sadece mühendislik yanı yok elbette. Ekonomi bilmeden enerji konusunda kalem oynatmak da olanaklı değil. Ekonomi ve mühendislik de yetmiyor bir yerde. Tarih ve coğrafya, strateji, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, askeri güçler... 

Gördüğünüz gibi enerji bir umman. Bu umman içerisinde kılavuz olmadan yol aramak, enerjinin labirentlerinde kaybolma ihtimalini de içeriyor. Necdet Pamir, bize bir el feneri hediye etmiş. Enerjinin dehlizlerinde yolumuzu bulmamız için. Teşekkür etmekten ve kendisini örnek almaktan başka ne gelir elden, bir de kitabını naçizane tanıtmak. İşte bu yazı bu amaç için yazıldı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...