Kimi bir kaç cümlelik kimi bir kaç sayfalık anılarla dolu öykücükler ve tümünü bağlayan farklı bir kurgu. Barış Bıçakçı'nın son novellasını severek okudum. Okuma heyecanını bozmadan, konusundan kısaca bahsetmek istiyorum. Halis Bey, emekli elektrik mühendisi. Ayşe ise başarılı bulunan bir öykü kitabı yayınlamış bir peyzaj mimarı ve tercüme yaparak hayatını kazanıyor. Tercüme bürosunda rastlaşıyorlar ve Halis Bey Ayşe'den anılarını öyküleştirmesini istiyor, ücreti karşılığında. Novella, Halis Bey'in anıları ve Ayşe'nin hayatını anlatan bölümlerle kurulmuş. Novellada yer alan bölümlerin her biri ayrı öyküler haline getirilebilecek derinlikte. Ayşe'nin hayatına dair bölümlerde ülkenin gündemine dair göndermeler de yer alıyor. Daha önce okuduğum eserlerinde olduğu gibi bolca Ankara var arka planda. Hatta Garson başlıklı bölümde Ankara başrolde. İstanbullular deniz yok, fazla gri dese de Ankara, Ankara'da yaşamaya alışmışlar için kendine has özellikleri ve güzelli...
Gerçekten haber değeri olan, dünya çapında önemli bir gelişme: sayısal karasal televizyon yayıncılığında bir kilometre taşı. 2 Haziran 2016 tarihini bir yerlere not etmekte yarar var. Karasal da neymiş, bitmiş teknoloji diye birileri ahkam keserken, kaliteli yayının karasal platformdan yapılabileceğini gösterdi TRT.
Twitter'dan takip ettiğim hesaplardan birisinden ve TRT'nin haber bültenlerinden öğrendiğime göre 2 Haziran 2016 tarihinde TRT, 4K yayınlarını DVB-T2 HEVC formatında, Ankara'da UHF 56. kanaldan "ücretsiz" olarak yayınlamaya başladı.
TRT4K Yayını bugünden itibaren Karasal Verici DVB T2 ile Ankara Dikmen UHF56.kanaldan deneme yayınına başladı. pic.twitter.com/5XbVb2zjkG— Hikmet KOCAMAN (@HikmetKOCAMAN1) 2 Haziran 2016
Bu yayının DENEME yayını olduğunun altını çizmek gerekiyor. Düzenli bir yayın değil şimdilik. Bu yüzden kesintiler, sorunlar, format denemeleri yaşanabilir.
Bu noktada akıllara ilk gelecek soru yayını nasıl izleyebileceğimiz. Bildiğim kadarıyla yanıt vermeye çalışayım.
Söz konusu deneme yayını DVB-T2 platformunda gönderiliyor. Bu yüzden öncelikle DVB-T2 alıcılı / tünerli (tuner) bir cihaza ihtiyacınız var. Benim evimde kullanmakta olduğum televizyon DVB-T2 tunere sahip. Ancak bu yayını almak için yeterli değil. DVB-T2 tünerin yanı sıra bir de yayının kodlanmasında kullanılan High Efficiency Video Coding'i (HEVC - H.265) çözecek bir özelliğe ihtiyaç var. Özetlersek, DVB-T2 HEVC uyumlu alıcı cihazları ile yayını almak olanaklı, elbette şimdilik sadece Ankara'da.
Dikkat ederseniz, televizyon yerine alıcı cihaz ifadesi kullandım. Çünkü, piyasada satışta var mı bilemiyorum, ancak DVB-T2 HEVC özellikli set üstü kutularını da yayını almak için kullanabilirsiniz.
Yayıncılık tarihinde bir kilometre taşı niteliğindeki bu gelişmede emeği olan tüm meslektaşlara teşekkürler.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.