Ana içeriğe atla

Over The Top TV nereye gidiyor, IBC 2015'ten son gelişmeler...

Aslında OTT ve IBC 2015 başlıklı bir yazı yayınladım. Ancak işin boyutu bir değil iki değil. Bu yüzden konunun farklı bir boyutunu başka bir yazıda ele almam gerektiğini düşünerek, sizleri bir kez daha yoracağım. Teknik yazılardan sıkılan okuyucularımın affına sığınarak, olabildiğince herkese hitabeder hale getirmeye çalışarak OTT işini deşelim:

Hatırlar mısınız bilmem bir cinayet masası komiseri vardı: Behzat Ç adında. Bu zatın başrolde olduğu, epey sinkaflı küfrün geçtiği ve bipten diziyi izleyemez olduğumuz bir Behzat Ç. klasiği vardı pazar gecelerini dolduran. Bu diziyi internet sitesinden +18 etiketiyle bipsiz izleyebiliyorduk. Hatırladınız değil mi? İşte OTT, bu ve benzeri içerikleri RTÜK denetimine tabi olmadan yayınlamaya yarayan internet gibi, platform gibi bir şey aslına bakarsanız. 

Peki neden ve nasıl RTÜK denetimine tabi olmayan bir platform olabiliyor? İşin sırrı IP'de ve internetin "özgür"lüğünde ve daha başka bir çok şeyde aslında. Bir kere, RTÜK'ün yönetmeliklerinden birisine sokmak şart OTT'yi denetim altına alabilmek için. Aslında bakarsanız 6112'ye göre OTT elbette RTÜK denetimine tabi. Kanunun başlangıcında kapsamı yazılırken öyle bir ifade kullanılmış ki:
 Bu Kanun, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında, her türlü teknik, usul ve araçlarla ve her ne isim altında olursa olsun elektromanyetik dalgalar veya diğer yollarla yapılan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleriyle ilgili hususları kapsar. 
Bu maddeye göre radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın (video on demand) her durumda denetime tabi. Tabi işin yasa yönünden durumu bu. Ancak bir de bu denetimin nasıl yapılacağını tarifleyen yönetmelik yönünden durumu söz konusu. RTÜK IPTV için ayrı Kablo TV için ayrı iki yönetmelik yayınladı başlangıçta. IPTV yönetmeliği,  "sorunlar" yüzünden yürürlükten kaldırıldı ve Kablo TV yönetmeliği değiştirilerek ikisi tek yönetmelik haline getirildi. Ancaaak, OTT bu Kablo TV yönetmeliğine (tam adı Kablolu Yayın Yönetmeliği) uymuyor.

OTT işletmecileri, koşulları oldukça ağır olan Kablolu Yayın yönetmeliğine tabi olmak istemiyor. Tabi olurlarsa abone başı bedellerden tutun, daha bir çok konuda lisans bedelleri ödemek durumunda kalacaklar. Onların argümanı, ki bence de haklılar bu argümanlarında, madem OTT'yi Kablo TV yönetmeliğine sokuyorsunuz o zaman tüm Connected TV satan üreticilere de Kablolu Yayın Yönetmeliği koşullarını şart koşun. Sonuçta Samsung, LG, Sony, Vestel, Arçelik, Grundig... hangi marka alırsanız alın, internete bağlanabilen ve bir uygulama kurulabilen her televizyon aslında bir OTT abonesi haline gelebilir. Televizyonunuza kuracağınız bir uygulama ile OTT hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bu ister abonelikle olur, ister ücretsiz. O tamamen OTT işletmecisinin tercihi ve iş modeliyle ilgili. Kimisi reklam temelli bir model kurmuştur, kimisi pay per view der, kimisi subscription VOD der. Artık o adama kalmış. Ayrıca AppleTV gibi kutular da OTT kutusu olarak değerlendiriliyor ve RTÜK denetimine tabi değil, şimdilik. 

Yani iş epey grift, karışık ve hatta karman karışık. Peki bu kadar uzun neden yazdım bu konuyu. Bir tartışmanın fitilini ateşlemek niyetindeyim. Yakın zamanda Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi çatısı altında, tam tarihi henüz belli olmayan bir panel / forum organize etmeyi planlıyoruz. Konumuz Over The Top TV. Aslında geçtiğimiz yaz sonundan bu yana istediğimiz bir konuydu. Ama yazdı, tatildi, bayramdı seyrandı derken Ekim ayını bulduk. Artık okullar açıldı, hayat bir şekilde düzene girdi. Evet, bir ay sonra seçim var, ama OTT seçim olsa da olmada da tartışılmaya devam ediyor. Bu yüzden tüm taraflara açık çağrı olsun bir anlamda bu yazım. Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ile iletişime geçip panele katkı sunmak isteyenleri bekleriz. 

Bu arada, yazmadan geçmeyeyim. Ben EMO Ankara Şubesi'nin sıradan bir üyesi olmak dışında hiç bir resmi sıfat taşımıyorum. Bu çağrıyı, elbette kendi kafama göre yapmadım. EMO Ankara Şubesi'nin Yönetim Kurulu'nun haberi ve desteği doğrultusunda, sektörün bir çalışanı olarak, Oda'mıza ve mesleğimize katkım olsun düşüncesiyle giriştiğim bir sorumluluk. Hep derler ya, bu EMO bizim için ne yapıyor diye. Ben bu sözü biraz tersinden okuyup, ben EMO için ne yapabilirim dedim ve aklıma OTT paneli geldi :)

Desteğinizi ve katkılarınızı bekliyoruz...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...