Ana içeriğe atla

European Broadcasting Union (EBU), Ultra HD hakkında görüşlerini açıkladı

4K Ultra HD televizyon alınması için erken olduğunu düşündüğümü yazmıştım. Halen aynı fikirdeyim. Konu hakkında okurken denk geldiğim ancak paylaşmayı unuttuğum bir belgeyi fark ettim. EBU, ülkemizde şarkı yarışması ile bilinir. Erovizyon şarkı yarışması, bize verilen ve verilmeyen puanlarıyla gençliğimizin, çocukluğumuzun tatlı bir anısı haline geldi gerçi. Aslında üye ülkelerin kamu yayıncıları arasında görüntü / bilgi / deneyim paylaşımlarıyla çok önemli bir kuruluş olan EBU, 4K UHD hakkında politika belgesi olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir yayın çıkartmış. 21 Haziran, kuzey yarı küre için en uzun gündüz, 2015 tarihli belge bir çok bakımdan önemli. Belgenin kapak sayfasında şöyle bir ifade var:
This document contains an important and fairly complex statement. It may only be reproduced and distributed in its entirety. Partial quotation is strictly forbidden. This instruction must accompany the document at all times.
Yani öyle önemli ve teknik bir konu ki bu açıklama yaptığımız, cımbızla çeker gibi bir bölümünü kopyalarsanız işin bütünlüğü bozulur ve aslında söylemek istediğimizin tam tersini savunur görünürüz diyor adamlar. 

4K UHD gerçekten de metanetli bir konu. Bir yanda 2160p (2160 satır progressive taramalı) çözünürlükte bir yayın ile çok daha yakından çok daha büyük ekranlara baktığınızda bile göremeyeceğiniz küçüklükte piksellere sahip, diğer yanda yeni renk paletiyle daha önce olanaklı olmayan renkleri gösterme şansı var. Rapordan önemli tespitler şöyle:
  • 2018 yılında 50 inçten büyük ekranların tümü 4K UHD çözünürlükte olacak,
  • Japonya 2018'de 8K UHD yayın için kolları sıvamış durumda. 2020 olimpiyat oyunları yayınlarını 8K UHD ile yapmak istiyor. 
  • 4K UHD için standart belirlenmesi konusunda sorunlar var. Daha kontrast resimler (high dynamic range), daha geniş renk paleti, daha yüksek çerçeve hızı (higher frame rate) ve gelişmiş ses teknolojileri daha kaliteli deneyimler yaşatacaktır. 
Bu raporu okuyunca, mütevaziliği elden bırakmamak gerektiğini unutmadan, sevindim kendi adıma. Bir çok elektronik marketinde 4K UHD televizyonlar satılıyorken Acele Etmeyin Lütfen UHD için erken başlıklı bir yazı ile oluşmayan standarttan bahsetmiştim. EBU'nun raporu da benzer bir tespit ile bitiyor. Parçalı alıntının yasak olduğu bilgisini hatırlayarak mealen şöyle denildiğini paylaşayım: 

Kamuoyundaki kafa karışıklığının giderilmesi ve UHDTV denilerek ne ifade edilmek istendiğinin anlaşılması bakımından bir an önce UHDTV'nin tüm parametre setinin ilan edilmesi gerekmektedir. 

not: Fotograf Paris 13. bölgeden bir meydana ait. Eyfel ve Şanzelize güzel yerleri Paris'in. La Fayette'te alışveriş de öyle. Ancak Paris'in bir de başka yüzleri var. Merak edenler için Pazar günü yayınlayacağım Cüneyt AYRAL söyleşisini kaçırmayın derim. AYRAL, yakın zamanda çıkan Benim Paris'im kitabından bahsederken çocuk büyütmekten, baba olmaya, eğitim sisteminden, bizde neden olmuyor'a bir çok soruya yanıt veriyor. 
Pazar günü, blogunuzla birlikte ücretsiz :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IPTV World Forum ardından, gözlemler

Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin... Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.  IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunula

IPTV World Forum Eastern Europe bu yıl İstanbul'da.

Konu ile ilgililerin merakla beklediği etkinlik ilk kez ülkemizde gerçekleştirilecek. Mövenpick Hotel, İstanbul'da 12-13 Ekim (yani haftaya salı-çarşamba) günlerinde toplam 9 oturumda önemli konuşmacıların yer alacağı IPTV World Forum Eastern Europe ile ilgili ayrıntıları web sayfasında bulabilirsiniz. Etkinliğe katılım ücretli. Ücretler epey yüksek. 5 Ekim'den önce kayıt yaptırmışsanız, ki bu iletiyi yazdığım tarih düşünülünce artık çok geç :), 1499 € ödemeniz gerekiyor. Bugün kayıt yaptırırsanız ise 1799 € ödeyeceksiniz. Ancak Free Operator Pass adlı bir seçeneğiniz daha var. Free Attendance For Service Providers olarak ayrıntılandırılan bu seçeneğin tam olarak kimleri kapsadığını çözemedim. Eğer IPTV hizmet sağlayıcılar kastediliyorsa Türk Telekom, TTNet, Superonline gibi şirket çalışanları kapsanmış oluyor. İşin doğrusu kendimi de o kategoriye sokup kayıt yaptırdım :) Ancak kaydımın geçerli sayılıp sayılmadığı belli değil henüz. Neyse, fırsat bulursanız önemli bir etkinlik

IPTV World Forum Eastern Europe etkinliğine katılacağım

Etkinliğe ilişkin bilgileri daha önce paylaşmıştım. Yarın, bir günlüğüne İstanbul'a giderek etkinliğin Salı günü olan bölümüne katılacağım. Benim açımdan bir çok ilke sahne olacak bu katılım. Kızlarımın doğumundan bu yana onlarsız ilk kez şehir dışına çıkıyor olacağım. İlk kez bu kadar uzun süre onlardan ayrı olacağım. İlk kez şehir dışındaki bir etkinliğe (mesleğim ve işim ile ilgili olmasına karşın) katılmak için tüm masraflarını cebimden karşılayıp, senelik izin kullanıyor olacağım. Neyseki katılım ücreti konusunda organizatörler kolaylık sağladılar. Ücretsiz katılım hakkı sundular.  Neyse, önemli olduğunu düşündüğüm bu etkinliğe ilişkin gözlemlerimi, bir gazeteci dikkati ile, not alıp blogumda paylaşacağım. O güne kadar sağlıcakla kalın...